Met welke klachten naar Psycholoog Den Haag?

Met welke klachten ga je naar een psycholoog?

Je kunt bij een psycholoog terecht met al je vragen. Misschien dat een psycholoog je niet kan helpen, maar hij of zij zal je dan altijd doorverwijzen. Het belangrijkste is dat jij niet hoeft te weten wat er aan scheelt en of de psycholoog je kan helpen. Het hebben van een klacht is genoeg. Het is heel begrijpelijk dat je zoekt naar houvast, op zoek naar symptomen ga je te raden bij vrienden en op internet. Waarschijnlijk weet je wel dat dat slechte raadgevers zijn. Maar toch, je moet iets. In plaats van langer in onzekerheid te blijven (en waarschijnlijk levert internet meer vragen dan antwoorden) vraag ik je even contact op te nemen. Een psycholoog vertelt je precies wat er speelt, geeft je relevante informatie en kan je verder helpen. Dat gezegd hebbende willen wij je toch een beetje op weg helpen.

Veel voorkomende klachten

Op de site staan een aantal klachtprofielen van veel voorkomende klachten en vragen waar ik je bij kan helpen. Deze lijst is bij lange na niet compleet, en elke omschrijven doet (per definitie) weinig recht aan de rijkdom en complexiteit van jouw innerlijk leven. Maar, mocht je nu nog niet willen of kunnen bellen of mailen, dan kun je daar wellicht wat houvast vinden.

Een klacht typeren in een omschrijving, of een lijst symptomen is niet alleen lastig, je kunt ook makkelijk de verkeerde conclusies trekken. Het is heel waarschijnlijk dat je nergens op mijn site precies de klachtomschrijving vindt die bij jouw gevoelens past. Misschien wel delen, maar niet helemaal. Denk je dat je psychische problemen hebt? Doe dan de zelftestdeze test duurt ongeveer 4 minuten en je krijgt direct online de uitslag.

Op welk moment naar een psycholoog?

Bijna alle cliënten wachten te lang. Dat is heel voorstelbaar, maar ook zonde. Net als bij fysieke klachten kan het behandelen lastiger worden naarmate je langer wacht. Je bent al op zoek naar informatie over een psycholoog of jouw klacht. Je neemt je klachten en vragen dus serieus en je hebt in ieder geval het vermoeden dat je dit traject niet alleen kunt doorlopen. Het is heel verleidelijk om nu te blijven aarzelen, googlen, zoeken.

Het beste leg je je je verhaal zo snel mogelijk voor aan een psycholoog. Met zijn of haar kennis en ervaring kan die je vrij snel en duidelijk uitleggen wat er precies speelt en wat je er aan kunt doen.

Elk verhaal is uniek

Het is natuurlijk fijn om dingen te kunnen ordenen. We doen het allemaal. Ook in de psychologie. Daardoor kan de schijn gewekt worden dat het leven en de klachten die je hebt helemaal op te delen zijn in hapklare brokken. Dat is niet zo. Tenminste, het is half waar.

De studie van de psychologie is heel goed in staat een klacht te onderzoeken en omschrijven. We weten dus heel goed wat bijvoorbeeld depressie is, of een angststoornis. Maar dat wil niet zeggen dat er maar één antwoord is voor jouw depressie of jouw angststoornis. Want van jou weet de psycholoog in het begin maar heel weinig.

Jouw unieke kwaliteiten en mogelijkheden maken jouw depressie, en de manier om er uit te komen, helemaal anders dan al die anderen. De psycholoog zal daarom altijd naar jouw verhaal willen luisteren.

Is er ‘een klik’?

Er is onderzoek dat zegt dat een succesvolle behandeling voor maar liefst 70% afhangt van het contact tussen de psycholoog en de cliënt. Niet de methode, niet de kennis en ervaring van de psycholoog, maar de wijze waarop de psycholoog contact met je weet te maken.

Ik besteed er veel aandacht aan. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de behandeling niet alleen bij je klacht, maar ook bij jou past. Ik spreek je taal, kan me goed in jouw leefwereld verplaatsen en oordeel nooit.

Bij jouw zoektocht naar de voor jou beste psycholoog doe je er goed aan ook een indruk van de persoon te krijgen. De meeste psychologen hebben een goed profiel van zichzelf op hun website, het is belangrijk die te lezen.
En onthoud: je zit niet aan een psycholoog vast, het eerste gesprek is er om je verhaal te doen en om te kijken of de psycholoog wel bij je past.

Meer weten?

Een klacht typeren in een omschrijving, of een lijstje symptomen is niet alleen lastig, je kunt ook makkelijk de verkeerde conclusies trekken. Het is heel waarschijnlijk dat je nergens op mijn site precies de klachtomschrijving vindt die bij jouw gevoelens past. Misschien wel een deel, maar niet helemaal.