Psycholoog Den Haag

Over mijzelf – Irmgard Adriaans

Mensen helpen. Toen ik nog klein was, was het me al heel duidelijk: ik ben op mijn plek als ik iemand kan helpen. Tijdens mijn middelbare school bedacht ik mij dat dat helpen vast en zeker juridische ondersteuning moest zijn. Dus: ik wilde advocaat worden. Toen ik er achter kwam wat de studie rechten inhield kwam ik daar volkomen van terug. Inmiddels begon iets anders mij te boeien: mijn innerlijk leven. Waarom doe ik wat ik doe? Waarom vind ik het één heel belangrijk en iets anders helemaal niet? Die twee opgeteld leidden tot de keuze voor de studie psychologie.

Met een mens tegenover mij

Een prachtige studie, die mij vooral veel perspectieven, mogelijkheden en technieken binnen het vak bijbracht. Het werd mij vrij snel duidelijk dat er niet één school is binnen de psychologie die dé oplossing voor alles kan geven. Sommige behandelmethoden werken goed bij het ene probleem en sommigen bij het andere. Dat hangt ook heel erg van de client af, sommige methoden passen gewoon niet bij je. De studie is een echt wetenschappelijke opleiding, met soms maar weinig affiniteit met de praktijk. En ik ben op mijn best met een mens tegenover mij. Ik wist vanaf de eerste dag dat de studie de eerste stap van een leerproces zou zijn.

Met beide benen op de grond in Ghana

Tijdens mij studie nam ik een half jaar de tijd om als vrijwilliger in Ghana te werken in een centrum voor mishandelde kinderen. Buiten dat het een indrukwekkende en van tijd tot tijd bijzonder zware taak was, bracht het me ook de nodige relativiteit ten aanzien van mezelf bij. Ik had torenhoge verwachtingen van mezelf en van wat ik zou kunnen bereiken. En dan blijkt het beste wat je kunt doen ‘er zijn’ te zijn. Te luisteren en te steunen.

Door ervaring wijs geworden

Het geldt voor mij net zo goed als voor mijn cliënten: als je het ervaren hebt, snap je het pas echt en kun je het diep bij jezelf plaats geven. Ik heb mijn stijl, mijn inzicht, mijn manier van helpen gevonden en verdiept in de praktijk. In de behandeling streef ik ook naar die ervaring. Door niet om de hete brei heen te draaien komen we snel tot de kern en weet en voel je wat het voor jou betekent.

Jij gaat het doen

Belangrijk voor jou om te weten is, dat ik het roer niet van je overneem, noch voor je ga bedenken wat jij zou moeten doen. Dat is allemaal aan jou. Ik sta onvoorwaardelijk naast je, en help je dichter bij jezelf te komen. Zodat je weer weet wat je kunt, wat je wilt, waar je voor staat en je vanuit die hervonden verbinding weet jij wat je wilt doen en de kracht hebt dat ook te gaan doen.

Op mijn plek

Ik ben in mijn werk op mijn plek. Na mijn studie heb ik in een grotere organisatie gewerkt, waar ik merkte dat ik toch echt mijn eigen opvattingen heb over de attitude waarmee je met mensen werkt. Daarbij is mijn visie op het werk lastig te verenigen met bijvoorbeeld werken met vaste formules. Voor mij zijn de mensen tegenover mij belangrijk, hun verhaal, hun weg. Heb je vragen of wil je weten of ik je kan helpen? Bel mij gerust of vul het contactformulier in.