Psycholoog Den Haag

Over mijzelf – Annebet Nolen

Ieder mens bewandelt zijn eigen pad en maakt zijn eigen leven. Tegenslagen worden overwonnen en als het goed is kom je sterker uit de strijd. Zo hoort en zo gaat het ook meestal. Ook met mij.

Vanaf jongs af aan

Als kind wist ik wat ik wilde: iets met mode. Creatief zijn, carrière maken, reizen en veel geld verdienen. Niets hield me daarin tegen. Al jong was ik succesvol in het bedrijfsleven en schopte ik het tot creative manager bij bedrijven zoals Mexx en O’Neill. Ik had het gemaakt of was dan toch halverwege. Tot mijn vader overleed. Dat hoorde ook bij het leven. Voor mij was het de directe aanleiding om de vragen te stellen, die ik tot dan toe had weten te ontwijken. Was het wel de moeite waard om zo hard te werken? Was het wel wat ik écht wilde? En als dat zo was, waar kwam dan dat gevoel van leegte vandaan?

Creatief

Ik besloot te stoppen met mijn baan. Ik huurde een atelier en begon daar uur na uur, dag na dag en week na week te tekenen en te schilderen. Ik probeerde in beelden het antwoord te vinden op mijn vragen. De onzekerheden die in mijn speelden, de moeilijkheden en de gedachten. Ik startte mijn studie ‘psychologie en persoonlijke ontwikkeling’. Door de ontmoetingen met mijn ‘medereizigers’ op de opleiding kon ik me verder ontwikkelen en ontdekte ik mijn werkelijke kracht. De kracht van de ontmoeting, die mijns inziens net zo een creatief proces is als het maken van een tekening of schilderij. Langzaam hervond ik mezelf en begon mijn leven langzaam weer als zinvol te ervaren. In gesprekken met vrienden kwam ik erachter, dat ik niet alleen voor mezelf wilde leven. Dat ik iets wil en kan betekenen voor anderen.

De kern

De opleidingen die ik vervolgens volgde heb ik heel zorgvuldig uitgekozen. Ik wist nu namelijk wat ik echt wilde. Ik wilde klachten, vragen over het leven en problemen in de kern aanpakken. Bij mezelf en ook bij anderen. Die kern is niet altijd in woorden of gesprekken te vangen is. Soms zit de kern in een beeld of een aanraking. Hierin speelt intuïtie net zo grote rol als vakmanschap en inzicht. Het zoeken naar de kern vraagt om rust en overzicht. Ik wil een omgeving kunnen scheppen waar cliënten de ruimte, de vrijheid en het vertrouwen hebben om de moeilijke innerlijke onderwerpen te behandelen. Dat doe ik in mijn praktijk als psychosociaal therapeute. In het samenwerken met mijn cliënten vind ik nu dagelijkse werkelijke vervulling van mijn werk en leven.