Psycho-educatie via Cognitieve gedragstherapie bij Psycholoog Den Haag

Cognitieve gedragstherapie is cognitieve therapie en gedragstherapie samen.

Cognitieve therapie

Cognitieve therapie gaat over hoe je gedachten, je gevoelens en wat je doet bepalen. Omdat je bijvoorbeeld denkt dat iedereen je uit gaat lachen bedank je voor de uitnodiging op het bedrijfsfeestje te spreken. Je gedachten (iedereen gaat me uitlachen), zorgen voor gevoel (bang) en gedrag (niet gaan spreken).

In de therapie onderzoeken we of die gedachten wel kloppen. Hoe groot is de kans dat mensen je echt gaan uitlachen als je spreekt op een bedrijfsfeestje? Precies: bijna 0%, je hebt hele aardige welwillende collega’s en iedereen wil er een leuk feest van maken. Je gaat inzien dat je structureel verkeerde conclusies trekt en met vooroordelen over jezelf denkt. Je leert die gedachten te herkennen en ze realistischer te maken.

Gedragstherapie bij Psycholoog Den Haag

Gedragstherapie gaat over je gedrag. We brengen jouw probleemgedrag en de momenten waarop het gebeurt in kaart. En dan onderzoeken we samen welk gedrag jou beter zou passen. Je krijgt oefeningen en huiswerk om nieuw gedrag te vinden én uit te proberen. Zo leer je jezelf hoe het ook anders kan. En met de ervaringen die je opdoet groei je stap voor stap naar beter.

Cognitieve en gedragstherapie gaan dus heel goed samen. Je denken én je doen — daar gaan we mee aan de slag. Cliënten van Psycholoog Den Haag vinden het een fijne manier van werken omdat je echt iets kunt doen.

Neem met mij contact op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Bel of mail naar Psycholoog Den Haag.