Therapie Den Haag

Het eerste gesprek duurt 45 minuten. Die tijd hebben we nodig om een aantal zaken goed te bespreken. Om te beginnen krijg je de ruimte je verhaal te doen. We vragen waarschijnlijk op punten of je iets toe wilt lichten, of dat je ons ergens meer over wilt vertellen. Dat hoeft niet perse over je klacht te gaan, we willen je ook als persoon leren kennen.

We vragen je ook waarom je nú komt. Nu, op dit moment, en niet een half jaar geleden, of nog wat later. Wat speelt er nu? Loop je over? Of heb je rust?

Het gaat niet alleen over je klacht

We besteden veel tijd om je te leren kennen. Dat is belangrijk om precies die mix aan technieken te kunnen selecteren waar jij, of jullie, bij gebaat zijn. Het gaat dus niet alleen om je klacht. Het gaat over jou.

Als je in de wervelwind van een probleem of vraagstuk over je leven zit lijkt het alsof je niets anders bent dan dat probleem of die vraag. Dat is niet zo. Je hebt veel meer kwaliteiten tot je beschikking dan je nu waarschijnlijk ziet. We gaan die kwaliteiten gebruiken.

Verandering en acceptatie

Veel van ons werk staat in het teken van verandering. Door dingen anders te doen of anders te zien hervind je ook perspectief op jezelf. Aan de andere kant; er zijn ook zaken die je niet kunt veranderen. Je leert te accepteren dat ze zijn zoals ze zijn en je daar dus niks aan doet.

Jij en de klacht

Dat we meer willen weten over jouw persoon heeft alles te maken met de behandeling. Waarschijnlijk herkennen we je klacht vrij snel en weten we welke verschillende methoden en technieken er bestaan om het te behandelen. Welke van die methoden, of welke combinatie, we gaan gebruiken voor jou hangt van jou af. Wat ligt je het beste? Wat bereikt het beste resultaat? Om dat te bepalen, moeten we jou dus ook leren kennen buiten de klacht om.

Een richting

Overigens werken we niet met een afgebakende diagnose. De ervaring leert dat een zwart/wit indeling van klachten en behandelingen het succes eerder in de weg staat dan helderder maakt. Liever hebben we het over een richting, een thema, waarop jouw klachten betrekking hebben.

Als dat thema, die richting en het werk duidelijk zijn zullen we je vragen naar je motivatie. Het gaat niet vanzelf en mijn cliënten moeten willen werken voor resultaat. Dat is een afspraak die we redelijk officieel met elkaar maken.

Ankerpunten

Hoe de behandeling er precies uit gaat zien verschilt enorm per klacht en persoon. Maar, er is wel een vaste benadering van de functie van onze sessies en de rest van het werk. Want het gebeurt niet tijdens de behandeling – jouw groei, de verandering – maar in de tijd ertussen. De behandelingen zijn ankerpunten waarop we reflecteren en vooruitkijken. We geven je inzicht en perspectief. Je merkt dat die sessies van jou zijn. Dat jij kunt bepalen welke zaken belangrijk zijn.

In de regel – maar dat hoeft niet altijd – geven we je werk mee voor komende periode. Dat kunnen oefeningen zijn, opdrachten of taken.

Op eigen benen

De behandeling is gericht op autonomie. Je hoeft niet klachtenvrij te zijn om het gevoel te hebben dat je het zelf weer kunt. Overigens houden we wel graag contact met je van tijd tot tijd – je bent geen nummer voor ons – ook niet als de behandeling voorbij is.