Psycholoog Den Haag

Over mijzelf – Wim Weerdenburg

Hoe het leven loopt

Mijn weg begint op een hobbel. Ik was veertien, mijn ouders gingen scheiden en het tuinbouwbedrijf van de familie ging failliet. Maar met mij ging alles goed. Beetje voetballen, beetje school, niks aan de hand. Ik deed alsof er niets aan de hand was en zeilde vrij onopgemerkt en onopmerkzaam door mijn tienerjaren. Mijn studie: rechten. De reden: geen idee, geen alternatief.

Toen ging het (gelukkig) mis

Op mijn eenentwintigste ging het dan toch mis. Behoorlijk mis zelfs, ik stopte met mijn studie en begon een traag traject op weg naar mezelf. Ik werd chauffeur op een taxi en touringcar en zocht verdieping, de confrontatie met mezelf. Ik deed yoga, Tai Chi, Gi Gong en Aikido. Allemaal fysieke activiteiten die heel dicht op je innerlijk zitten. Sporten en bewegen is belangrijk voor mij en ik merkte dat het een goede manier was om aan mezelf te werken.

Vanuit mezelf

Na een aantal jaar wist ik inmiddels goed wat ik wilde en verwachtte van mezelf in het leven, pakte ik de studie, in deeltijd, weer op. Mijn interesses: filosofie en psychologie. En ik wist: ik ben een man van de praktijk. Sinds dat moment ben ik onophoudelijk in opleiding: van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening naar een vierjarige opleiding tot Gestalttherapie en een tweejarige opleiding tot Ervaringsgericht Supervisor.

Zo werk ik

De basis van het werk is ‘ken uzelf’. Klinkt makkelijk, is het geenszins. Het is moeilijk om te weten wie je bent, wat je wilt en wat belangrijk voor je is. Het is moeilijk trouw te blijven aan wat je in basis jou maakt. Ik ben er van overtuigd dat als je jezelf kunt zien, helemaal zoals je bent en met milde blik, je altijd goed voor jezelf en de mensen om je heen kunt zorgen.

Gestalttherapie

Gestalttherapie werkt in het hier en nu. Om te beginnen bij het zien, horen en begrijpen van jezelf. Je lichaam liegt niet – veel mensen stappen over pijn heen, slapen vermoeidheid ‘er wel even uit’ en proberen die knoop in hun buik gewoon niet te voelen. Terwijl het allemaal signalen zijn, bedoeld om je te helpen. Je merkt in de behandeling dat de ervaring van wat er in het hier en nu gebeurt heel belangrijk is. Dat ik er, als behandelaar, uit put, je indrukken geef, reacties op jou en wat je doet. Cliënten vinden dat bijna altijd heel plezierig, het is concreet, je kunt iets doen en het helpt je al heel snel jezelf heel anders te zien. Daarbij werkt de therapie zoals dat heet ’systemisch’, oftewel: een probleem heb je niet alleen. Je bent wie je bent met de mensen om je heen. In het werk betrekken we je omgeving dan ook actief in onze gesprekken. Omdat de manier van werken misschien nieuw is, en vooral omdat het zo plezierig en diepgaand werkt, laat ik cliënten er meteen in het eerste gesprek al een beetje kennis mee maken. Dan leer je mij ook kennen en kun je goed besluiten of het bij je past. Jij staat centraal. Niet je klachten, maar wat het met je doet, welke rol ze hebben in je leven. En ook niet alleen dat, maar ook andere aspecten van je leven, je werk, je kwaliteiten zijn belangrijk. Daarmee is Gestalttherapie een boeiend proces, soms pijnlijk en confronterend, maar evengoed humoristisch en bevrijdend.

Van tango tot lindyhop

Naast mijn werk, mijn persoonlijke ontwikkeling en verdieping speelt bewegen een grote rol in mijn leven. Van voetballen tot aikido en Tai Chi en inmiddels al weer heel wat jaren: dans. Ik ben bezeten van de Argentijnse Tango maar mag sinds een aantal jaren ook graag een wild swingende Lindy Hop dansen. Heb je vragen of wil je weten of ik je kan helpen? Bel mij gerust voor een afspraak of vul het contactformulier in.